- sklo by sa voľne v prírode rozkladalo cca 4 000 rokov, ale nie je až tak nebezpečné pre životné prostredie ako rozkladajúci sa plast
- sklo je recyklovateľné donekonečna, ale jeho recyklácia je energeticky veľmi náročná, preto radšej odporúčame uprednostniť opätovné použitie sklenených nádob a triedený zber voliť až ako poslednú možnosť‘
- triedením sa dá šetriť — platí sa len za odvoz zmesového komunálneho odpadu, odvoz triedeného odpadu je pre občanov zadarmo. Za to platia dovozcovia a výrobcovia obalov a výrobcovia a dovozcovia neobalových výrobkov (resp. to občan zaplatí v cene obalu pri kúpe baleného výrobku alebo kúpe neobalového výrobku).
- nápoje (pivo, minerálna voda, mlieko, …) kupovať vo vratných fľašiach a tie odovzdávať‘ na ďalšie použitie (oddiali sa tak potreba recyklácie), mlieko dopĺňať v mliečnych automatoch = mliekomatoch, alebo na farmách
- sirupy, pivo, víno, kuchynský olej dopĺňať’/odčarovávať do vlastnej fľaše,
- sklenené nádoby od olív, zaváranín, medu a pod. využiť opätovne, prípadne darovať predajcom na trhu alebo známym na zaváranie či iné využitie,
- zisťovať u slovenských výrobcov a predajcov, či im ich sklenené nádoby môžeme vrátiť na ďalšie využitie (napr. sklenené nádobky od sviečok niektorých predajcov je možné vrátiť‘ na ďalšie naplnenie, taktiež aj sklenené obaly od kozmetiky, fľaše od medu včelárom — možností stále pribúda)
Recyklované sklo potrebuje v procese výroby na ohrev nižšiu teplotu ako sklo z primárnych materiálov, vďaka čomu ušetríme až 4o % energie. Recyklovaním skla tiež zredukujeme znečistenie ovzdušia o cca 20 % a vody o cca 5o % v porovnaní s primárnou výrobou skla.
Sklo je recyklovateľne donekonečna.