Žilinské kultúrne leto pokračuje pestrým programom

0707

Kultúrne leto v Žiline ešte nekončí, posledné júlové dni prinesú do Žiliny ďalšie kvalitné podujatia. Uplynulý víkend sa areál Budatínskeho hradu niesol v duchu rodinného rozprávkového festivalu Dračie dni, na futbalovom ihrisku v Bánovej sa stretli a zabavili Bánovčania na podujatí Susedský deň a Tržnica ožila letným swapom.

Jedinečný program je pripravený aj na tento piatok (26. 7.), kedy sa žilinské Mariánske námestie vráti do minulosti a ožije v poradí už šestnástym ročníkom obľúbeného Stredovekého dňa. Návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť na dobové remeslá, jarmok, stredoveký tábor, historickú lukostreľbu, sokoliarov a veľa ďalších zaujímavostí. Nadšenci futbalu si zase prídu na svoje v sobotu 27. júla 2024 na futbalovom ihrisku v Bytčici. Miestny futbalový klub si pri príležitosti stého výročia futbalu v mestskej časti Bytčica pripravil pre divákov zaujímavé popoludnie. Proti sebe sa postavia starí páni z TJ Tatran Bytčica, ktorí vyzvú na súboj rovesníkov z MŠK Žilina.

Aj nasledujúci mesiac na nás čaká viacero zaujímavých podujatí. Druhý augustový víkend (7. – 9. august) bude patriť premietaniu filmov pod holým nebom v rámci podujatia Kinematograf. Žilinčania sa môžu počas troch dní tešiť na tri filmové novinky slovenskej a českej produkcie. Kvalitnú slovenskú aj zahraničnú džezovú hudbu ponúkne žilinský Jazz wine festival 16. a 17. augusta na Mariánskom námestí. O týždeň neskôr sa uskutoční už tradičný folklórny festival Dožinky. Návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, krojovaný sprievod mestom a ľudové výrobky od rôznych remeselníkov. Záver prázdnin bude patriť vážnej hudbe. Štátny komorný orchester (ŠKO)  sa predstaví pri príležitosti 80. výročia SNP so špeciálne pripraveným programom pod vedením Františka Maceka, šéfdirigenta ŠKO Žilina.

Počas nasledujúcich šiestich týždňov pokračujú i ďalšie tradičné podujatia Žilinského kultúrneho leta. Každú stredu je v Sade SNP pripravený hudobný, filmový alebo kultúrny program. Sad na Studničkách sa zase každú stredu premení na detské divadlo. Žilinská radnica navyše prichádza tento rok s novinkou. Po prvýkrát sa detské divadelné predstavenia tlmočia do posunkovej reči, čím sa vytvára priestor pre zábavu aj pre deti so sluchovým postihnutím. Kompletný program Žilinského kultúrneho leta 2024 je dostupný na webovej stránke mesta Žilina – TU.