Mesto Žilina rokovalo s poľovníkmi, diviačiu zver odlovia

diviakdiviak

V súvislosti s výskytom diviačej zveri v Lesoparku Chrasť sa na Mestskom úrade v Žiline uskutočnilo stretnutie zástupcov mesta a príslušného poľovníckeho združenia. Poľovnícke združenie zrealizuje na poľovných pozemkoch odlov diviakov.

Po monitoringu Lesoparku Chrasť odborníci zistili, že na jeho území sa pohybuje diviak a diviačica s mladými. Mesto Žilina odporučilo občanom, aby do vyriešenia situácie návštevy lesoparku obmedzili. Dôvodov, prečo sa tam diviačia zver presunula, môže byť viacero. „Túto situáciu môže spôsobovať prikrmovanie zveri. Príčinou môže byť aj to, že majitelia pozemkov, ktorí ich vlastnia okrem mesta, sa o ne nestarajú, a tým zveri umožňujú, aby sa v danom prostredí zdržiavala. Problémom je aj to, že napriek tomu, že to neumožňuje legislatíva, majú majitelia svoje psíky pustené na voľno, a tým vzbudzujú u diviakov nervozitu a strach,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne s tým, že mesto ani mestská polícia žiadny útok diviaka na človeka neevidujú.

Zástupcovia mesta a príslušného poľovníckeho združenia sa na piatkovom stretnutí dohodli na odlove diviakov. Poľovnícke združenie ho chce uskutočniť v čase, keď to bude možné, teda v priebehu júla. Spôsob odlovu je plne v kompetencii poľovníkov, ktorí plánujú diviačiu zver odloviť pomocou vnadiska, do ktorého ju prilákajú. Poľovnícke združenie zodpovedá za bezpečnosť pri love a zver potrebuje dostať na miesto, kde môže byť bezpečne odlovená. Umiestnenie vnadiska bude musieť schváliť príslušný lesný úrad. Mesto opätovne ubezpečuje občanov, že pokračuje v monitorovaní výskytu diviačej zveri všetkými dostupnými spôsobmi. Záleží mu na tom, aby zver obyvateľov neobmedzovala. Samospráva zároveň prosí Žilinčanov o trpezlivosť a dodržiavanie pravidiel. Je dôležité nevyhadzovať odpadky, starať sa o pozemky a psov držať na vôdzkach. V lesoparku a jeho okolí budú preventívne nasadené dočasné hliadky mestskej polície.