Most na Centrálnej ulici je po rekonštrukcii opäť otvorený

lávka Centrálnalávka Centrálna

Lávka pre peších a cyklistov prepájajúca sídliská Hliny a Solinky je oficiálne v prevádzke. Pôvodný nevyhovujúci technický stav si koncom apríla vyžiadal jej demontáž a o mesiac neskôr aj osadenie nového mosta. Radnica do rozsiahlej rekonštrukcie investovala 426-tisíc eur.

Odborná diagnostika zaradila lávku na Centrálnej ulici k najrizikovejším a najvyťaženejším mostom v Žiline ešte pred takmer troma rokmi. Žilinská samospráva preto musela pristúpiť ku konkrétnym krokom, ako tento nevyhovujúci stav riešiť. „Táto komunikácia je okrem pešieho prepojenia dvoch žilinských sídlisk významná aj pre cyklistov, nakoľko sa na ňu napája cyklotrasa. Zrekonštruovať ju tak, aby bola bezpečná a umožnila pohodlný presun pre všetkých užívateľov, bolo dôležitým krokom v rámci ambícii radnice podporovať a rozvíjať nemotorovú infraštruktúru v našom meste a jeho okolí. Ďakujem nielen obyvateľom za ich trpezlivosť počas stavebných prác, ale aj všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnej realizácii tohto projektu,“ povedal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Rekonštrukciu mosta avizovala radnica už vo februári tohto roka. Okrem zaistenia bezpečnosti a pohodlnej mobility pre chodcov a cyklistov, si od projektu sľubovala aj estetické zlepšenie verejného priestoru. V apríli tohto roka sa lávka kompletne uzavrela a demontovala. Približne o mesiac neskôr sa osadil nový most. Rekonštrukcia sa nezaobišla bez obmedzení a výluk mestskej hromadnej dopravy. Mesto bude ešte pokračovať v dokončovacích prácach, ktoré zahŕňajú výmenu zábradlí na chodníkoch a schodisku od zastávok MHD. Z dôvodu bezpečnosti sa tu preto počas letných prázdnin bude nachádzať dočasné oplotenie.

Projekt rekonštrukcie mostu na Centrálnej ulici nadväzuje na už zrealizované opravy mostov na sídlisku Vlčince, medzi ktoré patria lávka pre peších na Obchodnej ulici, či most na Ulici Matice slovenskej. Žilinská samospráva aktuálne dokončuje aj rozsiahlu rekonštrukciu mosta na Ulici sv. Cyrila a Metoda. Spomenuté objekty boli v rámci mesta identifikované ako najfrekventovanejšie a najrizikovejšie v Žiline.

Fotografickú dokumentáciu a časozberné video z rekonštrukcie nájdete TU.